NOTICE UNDER THE PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

NOTIS DI BAWAH AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

 

The Personal Data Protection Act 2010 (the “Act”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to Finance Accreditation Agency (“our”, “us” or “we”).  For the purpose of this written notice (“Notice”), the terms “personal data” and “processing” shall have the same meaning as prescribed in the Act.

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta” tersebut) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial, terpakai kepada Agensi Akreditasi Kewangan (“kami”). Untuk tujuan notis bertulis ini (“Notis”), terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” mempunyai maksud yang sama seperti yang ditakrif dalam Akta tersebut.

1.     This Notice serves to inform you that your personal data is being processed by us or on our behalf and you hereby give your consent to the processing of your personal data.

Notis ini bertujuan untuk memaklumkan kepada anda bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak kami dan anda dengan ini memberikan persetujuan anda bagi pemprosesan data peribadi anda.

2.     Your personal data includes your name, company name, e-mail address, contact number, and the message you submit to us in our online enquiry form and all other personal data we again collect from you on any subsequent occasion.

Data peribadi anda termasuk nama anda, nama syarikat anda, alamat e-mel anda, nombor hubungan anda, dan mesej and hantar kepda kami dalam borang pertanyaan online kami dan semua data peribadi lain kami sekali lagi kumpul daripada anda pada bila-bila masa kemudiannya.

3.     Your personal data is being or is to be collected and further processed for:

Data peribadi anda sedang atau akan dikumpulkan dan diproses selanjutnya untuk:

(a)   performing our pre-contractual and contractual obligation with you (or your company, if  applicable);

melaksanakan obligasi pra-kontrak dan kontrak dengan anda (atau syarikat anda, jika berkenaan);

(b)   providing our products and/or services to you (or your company, if applicable);

memberikan produk dan/atau perkhidmatan kami kepada anda (atau syarikat anda, jika berkenaan);

(c)   communicating with you;

berhubung dengan anda;

(d)   responding to your inquiries;

menjawab pertanyaan anda;

(e)   conducting internal activities;

menjalankan kegiatan dalaman;

(f)    market surveys and trend analysis;

tinjauan pasaran dan analisis kecenderungan;

(g)   providing you (or your company, if applicable) with information on our products and/or services and of our related corporations and business partners;

memberikan anda (atau syarikat anda, jika berkenaan) maklumat tentang produk dan/atau perkhidmatan kami dan perbadanan-perbadanan berkaitan kami dan rakan perniagaan kami;

(h)   conducting other legitimate business activities;

menjalankan kegiatan-kegiatan perniagaan sah lain;

(i)     complying with any legal or regulatory requirements; and

memenuhi apa-apa kehendak undang-undang atau kawal selia; dan

(j)     such other purposes directly related to the foregoing.

maksud-maksud lain yang berhubungan secara langsung dengan yang tersebut di atas.

(collectively, the “Purposes”).

(secara kolektif, “Maksud-maksud” tersebut).

4.     Your personal data is being or is to be collected from the cookies and online enquiry form available on our website and all other personal data we again collect from you on any subsequent occasion and all other information that you may provide us from time to time.

Data peribadi anda sedang atau akan dikumpulkan daripada borang pertanyaan online kami dan semua maklumat lain yang anda mungkin akan berikan kami dari masa ke semasa.

5.     You have the right to request access to and to request correction of your personal data and to contact us with any inquiries or complaints in respect of your personal data (including the possible choices and means for limiting the processing of your personal data or to cease or not begin processing your personal data for purposes of direct marketing) from:

Anda berhak untuk meminta akses kepada dan meminta pembetulan terhadap data peribadi anda dan untuk menghubungi kami tentang apa-apa pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda (termasuk pilihan-pilihan dan cara-cara yang mungkin untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda atau untuk memberhentikan atau tidak memulakan pemprosesan data peribadi anda bagi tujuan pemasaran langsung) daripada:

Designation:
Perjawatan:
Head, Corporate Services Division
Ketua Jabatan Perkhidmatan Korporat
Telephone No.:
No. Telefon:
(60) 3 2788 1212
Fax No:
No. Fax:
60) 3 2788 1200
E-mail address:
Alamat E-mel:
[email protected]
 

 

6.     Subject to provisions of the Act:

Tertakluk kepada peruntukan-peruntukan Akta tersebut:

(a)   you may, upon payment of a prescribed fee, make a data access request in writing to us; and

Anda boleh, apabila dibayar fi yang ditetapkan, membuat suatu permintaan mengakses data secara bertulis kepada kami; dan

(b)   we may refuse to comply with a data access request or a data correction request and shall, by notice in writing, inform you of our refusal and the reasons of our refusal.

Kami boleh enggan mematuhi permintaan mengakses data atau permintaan pembetulan data dan hendaklah, melalui notis bertulis, memaklumkan anda mengenai keengganan tersebut dan sebab-sebab bagi keengganan tersebut.

7.     We disclose or may disclose your personal data to our related corporations, business partners, service providers including but not limited to our financial and professional advisors, governmental departments and/or agencies, regulatory and/or statutory bodies and any such third party requested or authorized by you for the Purposes.

Kami menzahirkan atau boleh menzahirkan data peribadi anda kepada perbadanan berkaitan kami, rakan-rakan perniagaan kami, pembekal-pembekal perkhidmatan kami termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat kewangan atau profesional kami, jabatan-jabatan dan agensi-agensi kerajaan, badan-badan kawal selia dan/atau berkanun dan dan mana-mana pihak ketiga yang diminta atau dibenarkan oleh anda untuk Maksud-maksud tersebut.

8.     We may require your assistance if the personal data relating to other persons is required to process your personal data for the Purposes and you hereby agree to use your best endeavors to assist us when required.

Kami boleh menghendaki bantuan anda jika data peribadi yang berhubungan dengan orang lain dikehendaki untuk memproses data peribadi anda untuk Maksud-maksud tersebut dan anda dengan ini bersetuju untuk menggunakan usaha terbaik anda untuk membantu kami bila dikehendaki.

9.     It is obligatory that you supply us the details marked with asterisk (*) in our online enquiry form (collectively, “compulsory personal data”).  If you fail to supply us the compulsory personal data, we may refuse to process your personal data for any of the Purposes and/or result in us being unable to provide you with the services and/or products requested.

Ia adalah wajib untuk anda memberikan kepada kami butir-butir bertanda asterisk (*) dalam borang pertanyaan online kami (secara kolektif, “data peribadi wajib”).  Jika anda gagal untuk memberikan kami data peribadi wajib tersebut, kami boleh enggan untuk memproses data peribadi anda untuk mana-mana Maksud-maksud tersebut dan/atau menyebabkan kami tidak dapat memberikan anda produk dan/atau perkhidmatan yang diminta.

10.  We may transfer your personal data to a place outside Malaysia and you hereby give your consent to the transfer.

Kami boleh memindahkan data peribadi anda ke sesuatu tempat di luar Malaysia dan anda dengan ini memberikan persetujuan anda tehadap pemindahan tersebut.

11.  You are responsible for ensuring that the information you provide us is accurate, complete, not misleading and kept up to date.

Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa maklumat yang anda berikan kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.

12.  In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

Sekiranya terdapat apa-apa ketidak-konsistenan antara versi bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia Notis ini, versi Bahasa Inggeris akan mengatasi versi Bahasa Malaysia.

Our Client

Our Clients